Treidaaminen ei sovi aloittelijalle

Kirjoittanut Helena Rostedt
17.8.2022

Treidaaminen ei ole aloittelevan sijoittajan hommaa

Suomeen on rantautunut treidaamista kaupitteleva ilmiö, jonka markkinointipuheessa vilisevät “helppo”, “nopea” ja “raha”. Jo yksistään tämä yhdistelmä kuulostaa siltä, että juttu pitää kiertää kaukaa. Teen yhden asian selväksi: treidaaminen, eli päiväkauppa, ei sovi aloittelevalle sijoittajalle. Siinä on järkyttävä riski menettää kaikki. Olen itsekin nähnyt näitä videoita ja seminaareja, joissa kyseistä asiaa kaupitellaan.

Olen pohtinut, mikä saa ihmisen myymään ja markkinoimaan tuotetta, joka on ammattilaisillekin haastavaa, nuorille ihmisille. Jotenkin haluaisin uskoa kaikista ihmisistä hyvää, ja toivon, että taustalla on tahallisuuden sijaan tietämättömyys. Toisaalta, ei sekään ole hyvä lähtökohta kaupata tuotetta, mutta jotenkin sellaisen hyväksyisi paremmin kuin tahallisen vahingonteon tai huijaamisen.

Jos sinulle myydään tai markkinoidaan treidaamiseen liittyviä paketteja, niin tee itsellesi palvelus, ja kierrä ne kaukaa. Et tarvitse satojen tai jopa tuhansien eurojen pakettia, jonka avulla pääset alustoille, joissa pääset kopioimaan “ammattitreidaajien” treidejä. Sen lisäksi tästä vielä veloitetaan kuukausimaksu! Aivan käsittämätöntä, että tällaista voidaan tehdä. Toki tämä on niin uutta vielä Suomessa, että päättäjät eivät luonnollisestikaan ole ehtineet asiaan reagoida, mutta toivon kyllä esimeriksi Finanssivalvonnalta kannanottoa (yyh, inhoan sanaparia “ottaa kantaa”, “kannanotto” yms).

Vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta

Koko tämä kuvio on ajatuksena jo ihan järjetön. Ensin maksat satoja tai tuhansia euroja siitä, että pääset joillekin alustoille ja sovelluksiin sisälle. Siellä katsot ja seuraat miten ammattitreidaajat tekee, ja voit napin painalluksella KOPIOIDA treidin, ja voilà! raha kilisee kassaan. Ainiin, mutta toki joudut maksamaan myös kuukausimaksua tästä hauskanpidosta, ja siis tietenkään yritys, jonka alla tätä tehdään, ei ole missään vastuussa rahanmenetyksestäsi, eikä myöskään henkilö, kuka sinut alunperin mukaan houkutteli. VAIN SINÄ olet vastuussa. Kun olet päässyt vauhtiin, voitkin ansaita lisämiljoonia houkuttelemalla muita mukaan asian pariin, koska jokaisesta uudesta ihmisestä, joka on sinun kauttasi lähtenyt asiaan mukaan, saat bonuksen. Ei haittaa, vaikka et tiedä asiasta mitään! Markkinoit vaan asiaa helppona ja aika- ja paikkariippumattomana toimintana, ja hyvin menee. Mitä sitä turhaan opiskelemaan treidauksen saloja, kun siitä vaan kopsailemaan näiden mystisten ammattitreidaajien tekosia!

Miltä kuulostaa? Minulla ainakin menee kylmät väreet. Treidaaminen on äärimmäisen riskinen sijoitusmuoto, mikä ei missään nimessä sovi aloittelijalle. Siinä sijoituskohteiden volatiliteetti on erityisen suurta, ja on mielestäni vastuutonta myydä konseptia eteenpäin ihmisille, joilla ei ole mitään kokemusta aiheesta. Pahimmassa tapauksessa sitä myy vielä sellaiset henkilöt, joilla itselläänkin on puuttelliset tiedot asiasta, tai ei tietoa ollenkaan.

Sijoittamisen perussääntöihin kuuluu sijoituskohteen tunteminen sijoituspäätöstä tehdessä, ja lopullisen päätöksen on nojattava sinun omaan harkintakykyyn. Miten ihmeessä kukaan voi suositella suoralta kädeltä, että matkit vaan mitä muut tekee, että ei sillä niin väliä vaikka et ihan näistä ymmärräkään? Typerää, vastuutonta ja surullista.

Suomessa on tähän asti ollut lähestulkoon pelkästään hyvä fiilis rahapuheen äärellä (mitä nyt aina muutama poikkeus mahtuu mukaan), ja olemme kannustaneet toinen toistamme vilpittömästi, jakaneet tietoa ihmisille, sekä näyttäneet hyvää esimerkkiä siitä, miten taviskin voi ottaa sijoitusgeimin haltuun. Tämänkaltaiset “helppoo ja nopeeta rahaa” -tyyliä edustavat tahot uhkaavat pilata koko skenen houkuttelemalla ihmisiä mukaan riskialttiiseen asiaan, josta heillä ei itselläänkään ole juurikaan kokemusta.

Helppo raha houkuttaa

Toisaalta ymmärrän, miksi ihmiset lähtevät tämän kaltaiseen asiaan mukaan. Varsinkin nuoret ihmiset. Sen lisäksi, että nuoret näkevät asiat pääosin mustana tai valkoisena, on heillä vielä keskimäärin vähemmän kertoja takana, jolloin heitä on huijattu. Tietty kyynisyys ja varovaisuus puuttuvat. Siihen päälle vielä helpon ja nopean rahan houkutus helpolta kuulostavalla tavalla, joten miksi ei tarttuisi tilaisuuteen? Varsinkin, kun on tietty yhteiskunnallinen rooli johon sopia, ja siihen rooliin kuuluu tietty tyyli ja habitus, mikä ei aina ole se kaikista halvin. Tiedän, tämä on kärjistetty esimerkki, mutta kyllä siihen on syy, miksi tämänkaltaiset toimijat lähestyvät nuoria eivätkä nelikymppisiä uraohjuksia.

Sanoin tämän jo kerran, mutta painotan vielä: treidaaminen ei ole helppoa. Jos joku mainostaa saavansa jonkun kalliin treidauspaketin avulla nopeasti rahaa, niin kierrä kaukaa. Sen sijaan laita se raha kasvamaan ennemmin pörssiin tai rahastoon, sellaiseen paikkaan, josta sinun on todennäköistä saada se takaisin, ja vieläpä tuoton kanssa.

En muuten kuullut sanallakaan veroja mainittavan seminaarissa, jonka näin. Aika iso osa puuttui kokonaan. Se kun ei treidaamisessa ole mitenkään kovin yksinkertainen, varsinkaan silloin, jos sinulla on ulkomaisia omistuksia. Tässä koko paketissa on niin monta asiaa pielessä, ja toivon todella, että ihmiset pysähtyvät miettimään asiaa ennen mukaan lähtemistä.

Kommentit

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tarvitsetko tukea matkallesi?

Olen apunasi talousasioissa

Oletko yksin raha-asioidesi kanssa? Tuntuuko siltä, että haluat ja tarvitset muutosta taloudelliseen tilanteeseesi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Sitä varten olen kehitellyt kaksi erilaista palvelupakettia, jotka ovat sinun apunasi muutoksessa.

Minusta jokaisen tulisi voida olla raha-asioiden kanssa rauhassa, ja jokainen ansaitsee taloudellisen mielenrauhan. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten voin parhaiten auttaa sinua.

Säästöpossu

Sijoita kuin tavis -sijoituskoulu

Sijoituskoulusta:

  • kuuden viikon kurssi, jonka aikana opit kaiken tarpeellisen rahasto- ja osakesijoittamisesta
  • saat lisää itsevarmuutta sijoittamiseen
  • saat vastauksen kaikkiin osake- ja rahastosijoittamista koskeviin kysymyksiin
  • opit budjetoimaan sekä tunnistamaan omat rahauskomukset jotka vaikuttavat kuluttamiseesi
Sijoita kuin tavis

VAHVISTU SIJOITTAJANA -VALMENNUS

Valmennus on sinulle, jos

  • toivot yhteisöä, jossa voit jakaa kokemuksiasi sijoittajana sekä oman talouden muutoksesta
  • toivot itsellesi itsevarmuutta sijoittajana
  • haluat tavoitella isompaa sijoitussalkkua, sekä optimoimaan sijoituksesi
  • kaipaat henkilökohtaista opastusta ja valmennusta taloudelliseen tilanteeseesi
  • haluat vihdoinkin saada selkeät askeleet taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi
  • kaipaat tukea oman talouden hallinnan opetteluun, sekä oikeasti toimivien keinojen käyttöönottoon

E-KIRJA: SIJOITA KUIN TAVIS -TYÖKIRJA

 

Suosittu työkirja nyt myös ladattavana e-kirjana! Sijoita kuin tavis -työkirja on käytännönläheinen työkirja, ja se on suunniteltu auttamaan tavallisia ihmisiä tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja luomaan vakaan taloudellisen tulevaisuuden. Työkirja tarjoaa monipuolisen lähestymistavan säästämiseen ja sijoittamiseen, sisältäen kaiken tarvittavan tiedon säästämisestä, puskurista, kulutustottumusten muuttamisesta, rahakäyttäytymisen syistä sekä rahasto- ja osakesijoittamisesta.

E-KIRJA: BUDJETTIVIHKO

 

Budjettivihko koko vuodeksi! Budjettikirjan avulla voit helposti ja selkeiden ohjeiden avulla budjetoida taloutesi vuodeksi eteenpäin. Jokaiselle kuukaudelle on oma tyhjä budjettipohja.