Viisi keinoa varautua tulevaan

Kirjoittanut Helena Rostedt
25.10.2022

Maailma myllertää, huonoja uutisia tulee ovista ja ikkunoista, kriisiä kriisin perään. Elämme tällä hetkellä aikakautta, jollaista ei varmasti kukaan osannut odottaa vielä muutama vuosi sitten. Tuntuu, että mikään ei enää yllätä, vaan ensimmäinen ajatus jonkin ison uutisen äärellä on “no niin just, pitihän se arvata”. Tilanteet muuttuvat nopeasti, pörssi on ollut matalapaineessa jo pitkään, korot nousevat ja inflaatio jyllää. Energia- ja ruokakriisistä puhumattakaan. Kaikki tämä parin vuoden pandemian päälle, niin ei ole ihme että yhdellä jos toisella alkaa kortisolitasot olemaan pilvissä. Mitä tällaisessa tilanteessa sitten voi tehdä? Listasin alle viisi sellaista keinoa, jotka ovat minua auttaneet kaiken tämän keskellä, ja uskon niistä olevan apua myös sinulle.

1. Puskuri kuntoon

Tässä ajassa korostuu puskurin tärkeys. Kaikkien mahdollisten hintojen noustessa säästöillä on iso merkitys. Säästä itsellesi vähintään tuhannen euron hätävara, ja kasvata sitä sen jälkeen vastaamaan muutaman kuukauden menoja vastaavaa summaa. Olen kirjoittanut puskurista enemmän täällä, käy sieltä lukemassa vinkit sitä koskien. Puskuriin kannattaa nyt oikeasti panostaa. Se on konkreettinen keino varautua tulevaan, ja kyllähän se antaa sellaisen turvallisuuden tunteen, jota varmasti jokainen tässä ajassa tarvitsee. Puskuri kannattaa säästää omalle tilille ja rahaa kannattaa olla 3-6 kuukauden menoja vastaava summa.

Itselle puskurin säästäminen on aina ollut työlästä. Tai no, ylipäätään säästäminen on joskus tuntunut työläältä. Kun vuonna 2016 aloitin oman taloudellisen muutoksen, oli sijoittaminen se keino, jolla sitä lähdin tekemään. Olen aina ollut huono säästämään rahaa, ja puskurin kanssa olen saanut tehdä paljon töitä. Siksi haluan jakaa sinulle muutaman vinkin, joilla siitä voi tehdä mukavampaa:

  • Tee siitä näkyvää. Netti on pullollaan kaikkia “savings tarcker” -pohjia. Tulosta sellainen tai väkerrä itse omanlaisesi, ja ripusta se näkyvälle paikalle. Asian eteneminen konkretisoituu hurjasti, kun sitä pystyy seuraamaan päivittäin myös visuaalisesti.
  • Säästä yhdessä jonkun kanssa. Ehdota ystävälle tai puolisolle yhdessä säästämistä. Asettakaa tavoitteet ja kertokaa ne toisille, ja seuratkaa etenemistä yhdessä.
  • Palkitse itsesi hyvästä työstä! Aseta itsellesi jokin motivaattori, joka saa sinut ponnistelemaan puskurin eteen. Tarkoituksena ei tietenkään ole asettaa rahallisesti kallista palkintoa johon vaivalla säästetyt eurot heti menee, vaan sellainen, joka sopii sinun tämän hetkiseen taloudelliseen tilanteeseen. Itsellä toimii parhaiten kirjapalkinnot, eli annan itselleni luvan ostaa jonkin kirjan kun tavoite on täynnä.

2. Avoin rahakeskustelu puolison kanssa

Joillekin itsestään selvää, toisille ei. Edelleenkin törmään tähän välillä, että parisuhteessa olevat eivät puhu avoimesti rahasta. Nyt viimeistään on sen aika, varsinkin jos raha-asiat ahdistavat. Parisuhteessa raha-asiat ei voi olla kielletty puheenaihe, koska rahalla on niin merkittävä vaikutus joka päiväiseen elämään. Vaikka teillä olisi täysin erilliset rahat, niin silti niistä tulee voida puhua. Isoin huoli minulla on sellaisista pariskunnista, joissa tuloero on merkittävä, mutta jossa kulut kuitenkin jaetaan tasan puoliksi, eikä rahasta puhuta. Se on todella iso riski esimerkiksi velkaantumiseen, koska kuluja voidaan paikata ottamalla velkaa. Se ei koskaan ole kannattavaa, vaan kaivaa kuoppaa vain entistä suuremmaksi.

Kaiken tämän voi välttää sillä, että keskustelee rahasta. Jos et tiedä puolisosi tuloja ja menoja, veloista ja varoista puhumattakaan, niin ota asia puheeksi. Voit ihan hyvin aloittaa keskustelun sanomalla suoraan, että haluat puhua rahasta. Ymmärrän, että se voi tuntua hankalalta ja kiusalliseltakin, jos asiasta ei aiemmin ole ollut puhetta, mutta mitä enemmän siitä puhuu, sitä luonnollisemmaksi se muuttuu. Parisuhteessa raha-asioiden on hyvä olla avoimia myös siksi, ettei parisuhteen valta-asetelma vääristy. Varsinkin jos puolisoiden tulotaso on hyvin eri, voi se aiheuttaa vääränlaista valtaa paremmin tienaavalle, sekä riippuvuussuhteen puolisoiden välillä.

Parhaimmillaan parisuhteen rahakeskustelu tuo turvaa, luo turvallisuuden tunnetta, yhdistää, vahvistaa parisuhdetta sekä antaa tilaa kummallekin puolisolle unelmoida ja haaveilla. Mikä olisikaan parempaa kuin pystyä puhumaan mieltä painavista rahaan liittyvistä asioista sen parhaan ystävän ja rakkaan kanssa.

3. Hyvä suunnittelu

Mieti tämän hetkistä tilannettasi, sekä lähitulevaisuutta. Minkälaisia erilaisia menoja tai uusia rahallisesti merkittäviä asioita sieltä on tulossa? Miten olet niihin varautunut, vai oletko ollenkaan? Onko tiedossa sellaisia menoeriä, joita varten et ole vielä säästänyt tai tehnyt maksusuunnitelmaa? Käy läpi ainakin seuraavan vuoden ajalta kaikki tiedossa olevat isommat menot ja hankinnat, ja tee niille maksusuunnitelma. Oman taloudellisen tilanteen kestävään suunnitteluun kuuluu asioihin varautuminen. Se ei silti tarkoita sitä, että mitään yllättävää ei koskaan tapahdu, tai että ei voi olla spontaani.

Sellaisia isompia tulevaisuudessa tulevia hankintoja saattaa olla esimerkiksi auto, kalliimmat harrastusmaksut, nousevat päivähoitomaksut, muutto tai tiettyjen kodinkoneiden uusinta. Niihin on hyvä varautua etukäteen suunnittelemalla, että minkä kuukauden budjettiin kyseiset maksut laitetaan, tai kuinka monelle kuukaudelle summat jaetaan. Omasta taloudellisesta tilanteesta perillä oleminen tuo turvaa, ja ehkä turvallisuuden tunne on se, mitä itse kukin tässä maailmantilanteessa kaipaa. On helpompi hengittää, kun raha ei stressaa.

4. Budjetointi

Tämä tuntuu jo jankkaamiselta, mutta sanon tämän silti. Ellet jo budjetoi, niin aloita. Sen ei tarvitse olla heti ensimmäisestä kuukaudesta saakka täydellisesti loppuun asti hiottu budjetti, mutta edes suuntaa antava runkokin on parempi kuin ei budjettia ollenkaan. Selvitä itsellesi ainakin tulot ja menot, mutta mielellään myös varat ja velat. Budjetoinnin avulla saat selkeämmän kokonaiskuvan taloudellisesta tilanteestasi, ja se auttaa hallinnan tunteen saavuttamisessa. Budjetoinnista puhutaan paljon, ja sitä voi tehdä monella eri tavalla. Kysyin Instagramissa, miten seuraajani budjetoivat, ja he vastasivat käyttävänsä seuraavia työkaluja:

  • Excel
  • Paperi ja kynä
  • Vihko
  • Puhelimen muistio
  • Ulkomuisti

Ulkomuistia en voi suositella, mutta kaikkia muita kyllä. Itse aloitin budjetoimaan paperille, mutta selkeyden kannalta siirryin aika nopeasti käyttämään vihkoa, jotta sain kaiken yksiin kansiin. Se on edelleenkin minulle se suosikkipaikka kirjoittaa ja laskea summia auki, mutta nykyään olen siirtynyt exceliin. Se oli jotenkin luonnollista, koska käsittelen excelissä myös asiakkaideni budjetteja, joten vietän aikaa siellä joka tapauksessa. Excelissä on toki myös se hyvä puoli, että sen avulla saa luvut laskettua auki heti, ja varallisuuden kasvun ja velkojen lyhennykset näkyvät selkeämmin.

5. Ota asiat sellaisina kuin ne tulevat

Sellaiseen turhaan panikointiin ja murehtimiseen kannattaa pyrkiä vaikuttamaan, jottei elämä käy liian harmaaksi. Tiedän, että se on helpommin sanottu kuin tehty, koska jos raha-asiat painavat mieltä, on siitä olosta vaikea päästä pois. Siihen auttaa silti kaikki yllämainitut keinot. Ei heti, mutta pikkuhiljaa asiat alkavat niiden avulla selkiytymään, ja olo helpottuu. Pahinta mitä voi tehdä on jäädä asioiden kanssa yksin, koska silloin asiat tuntuvat entistä suuremmilta ja ikävemmiltä, joten pyri puhumaan niistä jonkun kanssa. Instassa on ainakin paljon erilaisia rahaan keskittyviä tilejä, ja tiedän, että siellä ihmiset rakastavat puhua rahasta, joten käy vaikka laittamassa jollekin rahavaikuttajalle viestiä. <3

En muista mistä olen lukenut tai kuullut tämän, mutta minua on auttanut elämässäni suuresti ajatus siitä, että mikäli en voi johonkin asiaan vaikuttaa, ei minun kannata laittaa siihen energiaani. Mutta jos voin tehdä asialle jotain, ja se vieläpä parantaa elämänlaatuani, niin silloin teen tarvittavan. Miksi tuhlata omaa kallista aikaa ja enrgiaa asioihin, joille ei voi mitään, kun sen energian voi laittaa sellaisiin, joihin voi vaikuttaa? Oli jopa vapauttavaa ottaa tämä ohje käytäntöön, koska se sai minut arvioimaan paljon tietoisemmin omaa ajankäyttöäni. Tällä hetkellä esimerkiksi minä en voi vaikuttaa mitenkään meneillään oleviin kriiseihin, joten olen tietoisesti vähentänyt uutisten lukua, ja annan vaikuttamisen mielelläni heille, joihin siihen on mahdollisuus. Sen sijaan pystyn kyllä vaikuttamaan omaan talouteeni, joten sitä suunnittelen oikein mielelläni.

Kommentit

0 Comments

Tarvitsetko tukea matkallesi?

Olen apunasi talousasioissa

Oletko yksin raha-asioidesi kanssa? Tuntuuko siltä, että haluat ja tarvitset muutosta taloudelliseen tilanteeseesi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Sitä varten olen kehitellyt kaksi erilaista palvelupakettia, jotka ovat sinun apunasi muutoksessa.

Minusta jokaisen tulisi voida olla raha-asioiden kanssa rauhassa, ja jokainen ansaitsee taloudellisen mielenrauhan. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten voin parhaiten auttaa sinua.

Säästöpossu

Sijoita kuin tavis -sijoituskoulu

Sijoituskoulusta:

  • kuuden viikon kurssi, jonka aikana opit kaiken tarpeellisen rahasto- ja osakesijoittamisesta
  • saat lisää itsevarmuutta sijoittamiseen
  • saat vastauksen kaikkiin osake- ja rahastosijoittamista koskeviin kysymyksiin
  • opit budjetoimaan sekä tunnistamaan omat rahauskomukset jotka vaikuttavat kuluttamiseesi
Sijoita kuin tavis

VAHVISTU SIJOITTAJANA -VALMENNUS

Valmennus on sinulle, jos

  • toivot yhteisöä, jossa voit jakaa kokemuksiasi sijoittajana sekä oman talouden muutoksesta
  • toivot itsellesi itsevarmuutta sijoittajana
  • haluat tavoitella isompaa sijoitussalkkua, sekä optimoimaan sijoituksesi
  • kaipaat henkilökohtaista opastusta ja valmennusta taloudelliseen tilanteeseesi
  • haluat vihdoinkin saada selkeät askeleet taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi
  • kaipaat tukea oman talouden hallinnan opetteluun, sekä oikeasti toimivien keinojen käyttöönottoon

E-KIRJA: SIJOITA KUIN TAVIS -TYÖKIRJA

 

Suosittu työkirja nyt myös ladattavana e-kirjana! Sijoita kuin tavis -työkirja on käytännönläheinen työkirja, ja se on suunniteltu auttamaan tavallisia ihmisiä tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja luomaan vakaan taloudellisen tulevaisuuden. Työkirja tarjoaa monipuolisen lähestymistavan säästämiseen ja sijoittamiseen, sisältäen kaiken tarvittavan tiedon säästämisestä, puskurista, kulutustottumusten muuttamisesta, rahakäyttäytymisen syistä sekä rahasto- ja osakesijoittamisesta.

E-KIRJA: BUDJETTIVIHKO

 

Budjettivihko koko vuodeksi! Budjettikirjan avulla voit helposti ja selkeiden ohjeiden avulla budjetoida taloutesi vuodeksi eteenpäin. Jokaiselle kuukaudelle on oma tyhjä budjettipohja.