Voiko sijoittamisen aloittaa osakkeilla?

Kirjoittanut Helena Rostedt
20.1.2024

Sijoittamisen aloittamisesta on tehty satoja julkaisuja, ja siitä on puhuttu viime vuosien aikana varmasti jokaisessa Suomen mediassa. Mielestäni tämä on ihan mahtavaa! Kannustan itsekin jokaista aloittamaan sijoittamisen, oli tilanteessa missä tahansa. Sijoittamisen aloittamiseen kannustetaan useimmiten rahastojen kautta, ja vaikka tässä ei ole mitään huonoa, haluan silti tuoda esille myös sen näkökulman, että sijoittamisen voi aloittaa myös osakkeilla.

Osakesijoittamista pelätään liikaa, ja siitä varoitellaan ehkä vähän liian paljon. Toki on selvää, että osakesijoittamiseen (kuten kaikkeen sijoittamiseen!) liittyy riskejä, ja ne on hyvä tiedostaa, mutta hyvällä suunnittelulla näitä riskejä voi pienentää huomattavasti. Suomalaisten sijoitusinto on noussut viimeisen 5 vuoden aikana kohisten, mutta tietyt uskomukset ja pelot elävät keskuudessamme edelleen. Kun lehdestä lukee pieleen menneen sijoitustarinan, on helppo kauhistella sitä ja todeta, että sijoittaminen ei kyllä kannata. Se, mitä kuitenkin tulisi tehdä, on lukea artikkeli ajatuksella läpi, ja paikantaa, missä meni pieleen. Talvivaara-keissin ollessa kuumimmillaan, lehdissä listattiin rahoja menettäneiden nimiä, ja joukossa oli muun muassa Sauli Niinistö, Kirsti Paakkanen ja Niko Kapanen (lue lisää täältä). Osakesijoittamisen perusasioihin ei näissä artikkeleissa viitata sanallakaan.

Miten erilainen suhtautuminen suomalaisilla olisi osakesijoittamiseen liittyen, jos jokaisessa tappioista kertovissa osakesijoittamiseen liittyvissä artikkeleissa kerrottaisiin sijoittajan ainoasta ilmaisesta lounaasta – hajauttamisesta – ja sen vaikutuksesta salkun suojaamiseen?

Minä aloitin osakesijoittamisen 2018, kun menin pankkiin töihin ja kollegat puhuivat osakkeista. Tein ensimmäisen ostopäätöksen joulukuussa 2018, ja ostin silloista työnantajaani, Nordeaa. Olin ollut kaksi vuotta rahastosijoittaja, ja täytyy sanoa etten kunnolla muista, miksi en ollut aiemmin kiinnostunut osakkeista. Olin innoissani rahastosijoittamisesta jo, joten ehkä en vaan osannut ajatella asiaa sen pidemmälle. Mutta kun ostin ne ensimmäiset osakkeet, jotain tapahtui. Olin ollut innoissani rahastosijoittamisesta, mutta osakesijoittamiseen rakastuin. Kohta en enää muusta puhunutkaan kuin osakkeisiin sijoittamisesta, ja kannustin kaikkia ympärilläni tutustumaan aiheeseen ja aloittamaan. Parasta oli se, että aloitin erään kollegan kanssa osakesijoittamisen samaan aikaan, ja jaoimme syvän kiinnostuksen aihetta kohtaan. Luulen, näin jälkikäteen ajateltuna, että muut työkaverimme saivat paasauksestamme kohtuuttoman ison osan osakseen..

Osakesijoittamisen hienous piilee sijoittajan vallassa valita, mitä salkkuunsa haluaa. Rahastosijoittamisessa tämä ei onnistu, vaan salkkuun tulee rahasto-osuuden myötä myös sellaisia yrityksiä, joita ei muuten välttämättä haluaisi valita. Koska osakkeita (eli yrityksiä) poimitaan salkkuun yleensä yksi kerrallaan, on välttämätöntä muistaa se kaikista tärkein seikka – hajauttaminen. Kun osakesijoittamisen aloittaa nollasta, tulee muistaa seuraavat asiat:

 • hajauta salkku niin pian kuin mahdollista
 • hyvin hajautetussa salkussa on 7-10 eri yritystä eri toimialoilta ja mielellään myös eri maanosista
 • älä anna minkään yrityksen vallata liikaa tilaa salkusta, vaan pidä se tasapainossa
 • muista hajauttaa myös ajallisesti, eli älä laita pörssiin kerralla kaikkia säästöjäsi, vaan jaa se tarvittaessa useammalle kuukaudelle
 • tutki yrityksen tilannetta ennen sen ostamista.

Ulkomaille sijoittamisen ei tarvitse olla heti ensimmäisenä mielessä, ja tiedän, että suurella osalla suomalaisista salkun sisältö on Helsingin pörssistä. Se, että yritysten kotimaa on Suomi, ei silti tarkoita, että liiketoiminta keskittyy Suomen markkinoilla. Esimerkiksi yksi suosikkiosakkeista, Kone, on hyvä esimerkki tästä. Kone on suomalainen hissiyhtiö, mutta Suomen markkina on vain pieni osa sen liiketoimintaa. Siksi Suomen markkinatilanne ei välttämättä vaikuta Koneen osakekurssiin niin voimakkaasti mitä Suomessa liiketoimintaa harjoittavien yritysten kurssiin. Jossain vaiheessa kannattaa silti alkaa myös miettimään Suomen rajojen ulkopuolelle sijoittamista.

Jos sinua siis kiinnostaa sijoittaminen, mutta et koe innostuvasi rahastoista, niin siinä tapauksessa osakkeet voivat hyvin olla sinulle. Kannustan rohkeasti aloittamaan ja kokeilemaan, sekä oppimaan matkan varrella.

Kommentit

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tarvitsetko tukea matkallesi?

Olen apunasi talousasioissa

Oletko yksin raha-asioidesi kanssa? Tuntuuko siltä, että haluat ja tarvitset muutosta taloudelliseen tilanteeseesi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Sitä varten olen kehitellyt kaksi erilaista palvelupakettia, jotka ovat sinun apunasi muutoksessa.

Minusta jokaisen tulisi voida olla raha-asioiden kanssa rauhassa, ja jokainen ansaitsee taloudellisen mielenrauhan. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten voin parhaiten auttaa sinua.

Säästöpossu

Sijoita kuin tavis -sijoituskoulu

Sijoituskoulusta:

 • kuuden viikon kurssi, jonka aikana opit kaiken tarpeellisen rahasto- ja osakesijoittamisesta
 • saat lisää itsevarmuutta sijoittamiseen
 • saat vastauksen kaikkiin osake- ja rahastosijoittamista koskeviin kysymyksiin
 • opit budjetoimaan sekä tunnistamaan omat rahauskomukset jotka vaikuttavat kuluttamiseesi
Sijoita kuin tavis

VAHVISTU SIJOITTAJANA -VALMENNUS

Valmennus on sinulle, jos

 • toivot yhteisöä, jossa voit jakaa kokemuksiasi sijoittajana sekä oman talouden muutoksesta
 • toivot itsellesi itsevarmuutta sijoittajana
 • haluat tavoitella isompaa sijoitussalkkua, sekä optimoimaan sijoituksesi
 • kaipaat henkilökohtaista opastusta ja valmennusta taloudelliseen tilanteeseesi
 • haluat vihdoinkin saada selkeät askeleet taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi
 • kaipaat tukea oman talouden hallinnan opetteluun, sekä oikeasti toimivien keinojen käyttöönottoon

E-KIRJA: SIJOITA KUIN TAVIS -TYÖKIRJA

 

Suosittu työkirja nyt myös ladattavana e-kirjana! Sijoita kuin tavis -työkirja on käytännönläheinen työkirja, ja se on suunniteltu auttamaan tavallisia ihmisiä tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja luomaan vakaan taloudellisen tulevaisuuden. Työkirja tarjoaa monipuolisen lähestymistavan säästämiseen ja sijoittamiseen, sisältäen kaiken tarvittavan tiedon säästämisestä, puskurista, kulutustottumusten muuttamisesta, rahakäyttäytymisen syistä sekä rahasto- ja osakesijoittamisesta.

E-KIRJA: BUDJETTIVIHKO

 

Budjettivihko koko vuodeksi! Budjettikirjan avulla voit helposti ja selkeiden ohjeiden avulla budjetoida taloutesi vuodeksi eteenpäin. Jokaiselle kuukaudelle on oma tyhjä budjettipohja.