Häiden järjestäminen kuukaudessa – paljon se maksaa?

Kirjoittanut Helena Rostedt
6.2.2023

Paljon häiden järkkääminen maksaa?

Menimme mieheni kanssa viime toukokuussa naimisiin, ja ajattelin avata niiden kustannuksia tänne. Häistä ja niiden suunnittelusta on kirjoitettu nettiin varmaan enemmän kuin mistään muusta aiheesta yhteensä, mutta kovin paljoa suoraa rahapuhetta aiheesta ei ole. Paikataan se asia nyt!

Meidän häät järjestettiin alusta loppuun kuukaudessa, joten aika monessa asiassa mentiin sieltä missä aitaa ei ollut ollenkaan, koska oli pakko. Onneksi ei olla miehen kanssa liian tarkkoja, eikä kummankaan intresseissä ollut asioiden hiominen viimeiseen sekuntiin asti. 20.4 päätimme, että nyt vihdoin mennään naimisiin, ja 21.5 oli hääpäivä. Päivä määräytyi ihan vain sen mukaan, että milloin kirkossa oli vapaata. Onni oli se, että saimme juuri Mikaelinkirkon, koska se on meistä kummastakin Turun hienoin kirkko.

En ollut ennen omien häiden suunnittelua koskaan uhrannut ajatustakaan sille, minkä verran häät maksaa. Tiesin kyllä joidenkin asioiden, kuten mekkojen, hintoja suurinpiirtein, mutta en ollut koskaan ajatellut asiaa sen tarkemmin. Aika nopeasti huomasin, että kaikesta häihin liittyvästä on tehty valtava bisnes, ja vaihtoehtoja löytyi miljoonia. En silti kokenut ahdistusta tai valinnanvaikeutta, koska rehellisesti sanoen, minulle häiden ulkonäöllä ei tiettyjen raamien puitteissa ollut merkitystä. Halusin mekon mikä istuu, sinisen sormuksen, värikkään kimpun sekä hyvää ruokaa ja perheen paikalle. Miehen toiveena oli kultainen sormus, istuva puku ja hyvä ruoka, sekä tietenkin perhe. Nämä saatiin, ja kaikista ihaninta oli se, että myös miehen vanhemmat ja siskoni miehensä kanssa lensivät Amerikasta asti niinkin lyhyellä varoajalla.

Kulut

Kymppitonni oli meidän kipuraja, ja sen yli ei onneksi menty. Vieraita meillä oli 45, ja meidän lapsia lukuunottamatta kaikki osallistujat olivat aikuisia. Avaan alempana kuluja tarkemmin. Kyselin Instagramissa seuraajien häistä ja hääbudjeteistä, ja aika isolla haitarilla tuli vastauksia aina 1000 eurosta 20 000 euroon. Häiden järjestäminen on oikeasti todella kallista. Toki halvallakin pääsee, ja tämäkin on mielestäni valintakysymys. Me valittiin pienemmät, lapsettomat häät, kirkolla ja ravintolalla. Kustannukset olisivat nousseet vielä enemmän, jos oltaisiin pidetty perinteinen juhlavastaanotto. Me ei kuitenkaan haluttu sellaista, vaan meille riitti mukava hetki ravintolassa. Varasimme Turusta ravintola Tiirikkalan yläkerran. Sitä ei ole suunniteltu mitenkään varta vasten juhlille, mutta se toimi erinomaisesti. Ruoka oli taivaallista, ja ympärillä rakkaat läheiset, ja se oli kaikki mitä halusimme.

Aluksi mietimme palkata juhlien järjestäjän, joka olisi tehnyt puolestamme kaiken, mutta pian huomasimme, että se ei ole meille sopivin. Olemme miehen kanssa aika suurpiirteisiä, ja aika nopeasti kyllästyimme siihen kysymysten tulvaan jossa haluttiin tietää kaikki teemasta servettien väriin. Huh, ei kiitos. Tuli myös sellanen tunne, että meille yritettiin vähän painostamalla saada kaikkia niitä asioita joita häissä “kuuluu” olla, eli laajat alkoholivalikoimat, bändi, kunnon juhlavastaanotto ja sen sellaista, vaikka kerroimme kyllä tarkkaan mitä halutaan ja mitä ei. Alempana kerron vielä kahdesta yllätyksestä jotka huomasin hääpäivänä, ja niistä ehkä huomaatte, että mulle ei oikeasti ole niin tärkeää asioiden ulkonäkö.

Mutta niihin kuluihin! Kokonaiskustannukset olivat noin 9000€, vieraita 45.

Kalleimmat hankinnat olivat paikka ja ruoat, sormukset ja vaatteet. Vaatteissa olisi päässyt paljon halvemmalla, jos aikaa olisi ollut enemmän. Mulle löyty sopiva mekko kaksi viikko ennen häitä, ja siinä vaiheessa fiilis oli lähinnä “maksoi mitä maksoi”, ja otin ensimmäisen joka tuntui omalta ja sopivalta. Lähipiiristä löytyy ammattilaisompelija, joten hänen kanssa saatiin vielä loput muokkaukset tehtyä. Mekko löytyi Helsingin Niinattaresta, ja suosittelen kyllä heitä. Hyvää, ammattimaista palvelua. Alla vielä tarkempaa erittelyä kuluista:

 • sormukset 2500 €
 • mun mekko 1734 € (myin sen pois 900 eurolla)
 • miehen vuokrapuku 400 €
 • lasten vaatteet 366 €
 • ravintola + ruoka 2746 € (sis. jokaiselle kolmen ruokalajin setti sekä lasi viiniä)
 • valokuvaus 600 € (vain kirkossa)
 • kakku + gluteenittomat leivokset 380 €
 • kukat 200 € (kimppu ja kaks viehettä)
 • muu sälä 150 € (mm kynnet ja kengät)

Mua hieman naurattaa se, miten alkuun olin varma siitä, että en missään nimessä halua perinteisiä kirkkohäitä valkoisessa mekossa, mutta kuinkas ollakaan. Siellä sitä asteltiin alttarille valkoisessa mekossa ja korkkarit jalassa, onnellisena ja iloisena. Haha.

Häät kuukaudessa – mikä meni vikaan?

Rapatessa tunnetusti roiskuu, eikä mekään vältetty sattumuksilta. Minä hoidin suurimman osan yhteydenotoista ja järjestelyistä, koska osaan tehdä asioita nopeasti, tehokkaasti ja liikaa miettimättä. Tämä aiheuttaa joskus myös väärinkäsityksiä, koska olen olettamisen mestari. En aina hoksaa avata sellaisia asioita, jotka ovat itselle itsestäänselvyyksiä, ja siksi lopputulos on välillä jotain ihan muuta kuin sen piti olla. Hyvänä esimerkkinä toimii hääkakki sekä kimppu.

Siirryimme kirkosta suoraan ravintolaan, jossa ruoka tarjoiltiin pöytään. Jälkliruoaksi halusimme kakun, joka tilattiin toisesta paikkaa. Tilasin kerroskakun vaaleanvihreillä ja kultaisilla yksityiskohdilla ja tuorekukkakoristeilla. En päässyt itse hakemaan kakkua, joten näin sen vasta ravintolassa. Muistan ihmetelleeni, miksi kakku oli kokonaan vaaleanvihreä, mutta en ajatellut asiaa sen enempää. Kakku mikä kakku, ja pääasia oli että se maistui herkulliselta. Juhlien jälkeen ihmettelin asiaa miehelleni, ja tarkistin ennen häitä tehdyn kakkutilauksen. Sieltä selvisikin, että en ollut maininnut valkoista väriä sanallakaan. Olin vain olettanut, että pohjaväri on valkoinen, koska se oli minulle jotenkin itsestään selvä asia. No, tekijä ei tietenkään voi tällaista olettaa, vaan teki kakun tilauksen mukaan – kokonaan vihreänä.

Toinen sattumus osui hääkimpun kanssa. En itse asiassa tiedä, missä kohtaa tässä meni vihkoon, koska en ole jaksanut kaivaa vanhoja viestejä. Olisin halunnut osittain tai kokonaan kuivakukista tehdyn kimpun, ja lähetinkin esimerkkikuvia sellaisista. En kuitenkaan tällaista saanut, vaan kimpussa oli vain tuorekukkia. Tämä häiritsi kakkua enemmän, mutta ei kuitenkaan niin paljoa että se olisi pilannut tunnelmaa. Kimppu oli kaikessa värikkyydessään ihana ja mun näköinen.

Minkälaiset kustannukset sun häissä oli? Tuliko yllätyksiä, ja jos tuli, niin millaisia? Pysyittekö budjetissa? Kerro alle kommenteissa!

Kommentit

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tarvitsetko tukea matkallesi?

Olen apunasi talousasioissa

Oletko yksin raha-asioidesi kanssa? Tuntuuko siltä, että haluat ja tarvitset muutosta taloudelliseen tilanteeseesi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Sitä varten olen kehitellyt kaksi erilaista palvelupakettia, jotka ovat sinun apunasi muutoksessa.

Minusta jokaisen tulisi voida olla raha-asioiden kanssa rauhassa, ja jokainen ansaitsee taloudellisen mielenrauhan. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten voin parhaiten auttaa sinua.

Säästöpossu

Sijoita kuin tavis -sijoituskoulu

Sijoituskoulusta:

 • kuuden viikon kurssi, jonka aikana opit kaiken tarpeellisen rahasto- ja osakesijoittamisesta
 • saat lisää itsevarmuutta sijoittamiseen
 • saat vastauksen kaikkiin osake- ja rahastosijoittamista koskeviin kysymyksiin
 • opit budjetoimaan sekä tunnistamaan omat rahauskomukset jotka vaikuttavat kuluttamiseesi
Sijoita kuin tavis

VAHVISTU SIJOITTAJANA -VALMENNUS

Valmennus on sinulle, jos

 • toivot yhteisöä, jossa voit jakaa kokemuksiasi sijoittajana sekä oman talouden muutoksesta
 • toivot itsellesi itsevarmuutta sijoittajana
 • haluat tavoitella isompaa sijoitussalkkua, sekä optimoimaan sijoituksesi
 • kaipaat henkilökohtaista opastusta ja valmennusta taloudelliseen tilanteeseesi
 • haluat vihdoinkin saada selkeät askeleet taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi
 • kaipaat tukea oman talouden hallinnan opetteluun, sekä oikeasti toimivien keinojen käyttöönottoon

E-KIRJA: SIJOITA KUIN TAVIS -TYÖKIRJA

 

Suosittu työkirja nyt myös ladattavana e-kirjana! Sijoita kuin tavis -työkirja on käytännönläheinen työkirja, ja se on suunniteltu auttamaan tavallisia ihmisiä tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja luomaan vakaan taloudellisen tulevaisuuden. Työkirja tarjoaa monipuolisen lähestymistavan säästämiseen ja sijoittamiseen, sisältäen kaiken tarvittavan tiedon säästämisestä, puskurista, kulutustottumusten muuttamisesta, rahakäyttäytymisen syistä sekä rahasto- ja osakesijoittamisesta.

E-KIRJA: BUDJETTIVIHKO

 

Budjettivihko koko vuodeksi! Budjettikirjan avulla voit helposti ja selkeiden ohjeiden avulla budjetoida taloutesi vuodeksi eteenpäin. Jokaiselle kuukaudelle on oma tyhjä budjettipohja.