Olen säästänyt jo pitkään, mutta milloin niitä rahoja oikein voi käyttää?

Kirjoittanut Helena Rostedt
26.1.2023

Trendinä rahapuhe

Viimeisen neljän vuoden aikana rahapuhe on lisääntynyt merkittävästi, ja kaikki säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvä on trendannut mediassa. Blogit ja erilaiset sosiaalisen median kanavat ja tilit ovat huutaneet kilpaa sijoittamisen aloittamisen tärkeyttä, ja ihmisille on näytetty taulukkoja, laskureita ja kaavioita toinen toistaan isommilla tuotto-odotuksilla. Kaikki tämä on saanut aikaan ihmisten ryntäämisen sijoitusmarkkinoille. Euroclearin ja Pörssisäätiön mukaan suomalaiset kotitalousomistajien määrä lisääntyi 2019 ja 2022 välillä jopa 154 479 kotitalouden verran. Vertauksena: 2016–2019 sama luku oli 13 481. Ero on huima.

Itse olen kuulunut, ja kuulun edelleenkin, siihen sijoittamisen ilosanomaa levittävien joukkoon, jonka mielestä jokainen päivä ilman sijoittamisen aloittamista on hukkaan heitettyä aikaa. Mitä aiemmin aloittaa, sitä parempi. Kannustan ihmisiä perehtymään sijoittamiseen ja säästämiseen iästä, tulotasosta, työtilanteesta tai mistään muusta riippumatta, koska uskon aidosti sen tuovan mielenrauhaa ja turvaa.

Mutta onko julkisesta keskustelusta unohtunut kokonaan yksi tärkeä aspekti. Milloin rahoja oikein voi käyttää?

Otin asian puheeksi Instagramissa, ja sain lukuisia viestejä, joissa kerrottiin, miten säästöjen käyttäminen on tuntunut pahalta ja väärältä. On syyllistytty siitä, että vaivalla hankkimia säästöjä on käytetty.

Voin nostaa käden pystyyn sen merkiksi, että en ole muistanut itsekään aiheesta kovin paljoa puhua, ja olen myös ääneen IG-stooreissani voivotellut ja selitellyt, miten syylliseltä nyt tuntuukaan käyttää rahaa uusiin silmälaseihin (vaikka edelliset olivat kuusi vuotta vanhat ja niin naarmuuntuneet, että se häiritsi näkökykyä!). Ei mitään parasta esimerkkiä.

Yhden asian haluan tehdä selväksi: missään nimessä en kannusta sinua tuhlaamaan kaikkia säästöjäsi vain siksi, että elämästä pitää nauttia. Ei mennä ollenkaan siihen ääripäähän, vaan tarkoitukseni on tuoda esiin tervettä ja kestävää säästöjen käyttämistä. Ei ole ollenkaan tavatonta, että ensin vuosia säästänyt ja sijoittanut ihminen yhtäkkiä huomaakin ahdistuneensa rahasta. Siitä, että on rahaa säästössä, mutta ei oikein tiedä miksi.

Säästöjä saa käyttää

Säästöjä saa käyttää. Sinun ei tarvitse odottaa eläkepäiviisi saakka, ennen kuin nautit työsi hedelmistä, vaan raha nimenomaan on ennen kaikkea asioiden mahdollistaja jo nyt.

2021 ja 2022 oli meidän perheessämme ne vuodet, jolloin omaisuutta realisoitiin ja säästöjä käytettiin. Käytimme noiden kahden vuoden aikana säästöjä ja sijoituksia yhteensä noin 20 000 €.

Rahat kuluivat sijoitusasunnon käsirahaan, hääpäivään, autoon sekä vanhempainvapaaseen. Alkuun rahojen käyttäminen tuntui epäonnistumiselta, ja huomasin jopa häpeäväni sitä, että myin osakkeita. Vaikka oikeastihan minun olisi pitänyt taputtaa itseäni selkään hyvästä työstä – pystyimme säästöillä kattamaan isoja menoeriä, jotka ilman säästöjä olisi katettu hyvin todennäköisesti kokonaan lainalla, tai jätetty tekemättä.

Alla olevista kuvista näet esimerkin. Meille syntyi neljäs lapsi jouluna 2020. Meillä oli viisipaikkainen Honda, joka oli oikein toimiva auto rikkinäistä ovea, jarrujen vinkumista, sopimattomuutta kuusihenkiseen perheeseen, sekä pientä, irvistävää ongelmaa lukuunottamatta. Kuvassa näkyvä etuosan irvistys paikattiin nippusiteillä, jonka jälkeen autolla huristeltiin vielä monta kuukautta. Toki ei kaikki perheenjäsenet kerrallaan, koska emme mahtuneet.

Silti, kaikesta tästä huolimatta, tunsin syyllisyyttä siitä, että päätimme käyttää säästöjä uuden auton ostoon. Toukokuussa -21 Sovimme miehen kanssa, että otamme säästöistä 6000€, ja ostamme sillä 7-paikkaisen auton. Aloimme etsimään sopivaa, ja löysimmekin yhden hyvän, jota lähdimme katsomaan. Paljastui, että kyseistä autoa ei ollut edes olemassa, ja olimme ajaneet turhaan Turusta Espooseen. Samalla reissulla päätimme, että käymme vielä yhdessä autoliikkeessä katsomassa, ja sieltä löysimmekin alla näkyvän 2011 vuoden Nissan Qashqai +2:sen. Ainoa ongelma oli, että se maksoi 5000€ enemmän kuin budjettimme. Auto oli silti juuri sitä, mitä olimme hakeneet.

Hetken pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että ostamme sen. Käytimme 6000€ säästöjä, ja lopun 5000€ otimme lainaa. Tiesimme, että voimme maksaa sen muutamassa kuukaudessa takaisin. Käytimme 11 000€ uuteen autoon, vanha romu jäi liikkeeseen, ja vihdoin, puoli vuotta neljännen lapsen syntymän jälkeen pääsimme jälleen tekemään retkiä koko perheen kanssa, kun mahduimme taas samaan autoon.

Olen pohtinut, miksi tunsin niin suurta syyllisyyttä ja epäonnistumisen tunnetta säästöjä käyttäessäni, ja olen ymmärtänyt sen johtuvan aika luonnollisesta syystä. Vielä vuoteen 2016 asti olin tottunut käyttämään rahaa aika holtittomasti, enkä koskaan osannut säästää. Jos satuin saamaan säästöön kympin tai kaksi, eivät ne kauaa ehtineet säästötilillä makoilla, kun jo keksin niille mielestäni parempaa käyttöä. Minulla ei silloin vielä ollut sijoittamisesta tietoakaan, ja säästäminen on aina ollut mielestäni tylsää. Edellä kuvaillun kaltainen jojoilu vahvisti entisestään uskomustani, jonka mukaan olin huono rahan kanssa, enkä osaa säästää. Tämä aiheutti epäonnistumisen tunteen, joka oli vielä viime vuosiin asti kytkeytynyt säästöjen käyttämisen kanssa.

Mikä avuksi?

Itseäni helpottaa se, kun mietin, mitä varten ylipäätään säästän ja sijoitan. Miksi haluan joka kuukausi laittaa rahaa sivuun? Mikä on lopullinen tavoitteeni varallisuuden kerryttämisen suhteen? Mitkä ovat välitavoitteitani? Miten palkitsen itseni, kun olen saavuttanut tietyn nettovarallisuuden? Nämä kysymykset voivat auttaa myös sinua säästöjen ja sijoitusten käytöstä syntyvästä ahdistuksesta tai selittämättömästä syyllisyydestä. Kirkasta itellesi syy, miksi säästät ja sijoitat. Oloasi voi myös helpottaa erilaiset laskelmat siitä, miten kauan sinulla kestäisi säästää käytettävä summa uudestaan.

Kommentit

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tarvitsetko tukea matkallesi?

Olen apunasi talousasioissa

Oletko yksin raha-asioidesi kanssa? Tuntuuko siltä, että haluat ja tarvitset muutosta taloudelliseen tilanteeseesi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Sitä varten olen kehitellyt kaksi erilaista palvelupakettia, jotka ovat sinun apunasi muutoksessa.

Minusta jokaisen tulisi voida olla raha-asioiden kanssa rauhassa, ja jokainen ansaitsee taloudellisen mielenrauhan. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan miten voin parhaiten auttaa sinua.

Säästöpossu

Sijoita kuin tavis -sijoituskoulu

Sijoituskoulusta:

  • kuuden viikon kurssi, jonka aikana opit kaiken tarpeellisen rahasto- ja osakesijoittamisesta
  • saat lisää itsevarmuutta sijoittamiseen
  • saat vastauksen kaikkiin osake- ja rahastosijoittamista koskeviin kysymyksiin
  • opit budjetoimaan sekä tunnistamaan omat rahauskomukset jotka vaikuttavat kuluttamiseesi
Sijoita kuin tavis

VAHVISTU SIJOITTAJANA -VALMENNUS

Valmennus on sinulle, jos

  • toivot yhteisöä, jossa voit jakaa kokemuksiasi sijoittajana sekä oman talouden muutoksesta
  • toivot itsellesi itsevarmuutta sijoittajana
  • haluat tavoitella isompaa sijoitussalkkua, sekä optimoimaan sijoituksesi
  • kaipaat henkilökohtaista opastusta ja valmennusta taloudelliseen tilanteeseesi
  • haluat vihdoinkin saada selkeät askeleet taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi
  • kaipaat tukea oman talouden hallinnan opetteluun, sekä oikeasti toimivien keinojen käyttöönottoon

E-KIRJA: SIJOITA KUIN TAVIS -TYÖKIRJA

 

Suosittu työkirja nyt myös ladattavana e-kirjana! Sijoita kuin tavis -työkirja on käytännönläheinen työkirja, ja se on suunniteltu auttamaan tavallisia ihmisiä tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä ja luomaan vakaan taloudellisen tulevaisuuden. Työkirja tarjoaa monipuolisen lähestymistavan säästämiseen ja sijoittamiseen, sisältäen kaiken tarvittavan tiedon säästämisestä, puskurista, kulutustottumusten muuttamisesta, rahakäyttäytymisen syistä sekä rahasto- ja osakesijoittamisesta.

E-KIRJA: BUDJETTIVIHKO

 

Budjettivihko koko vuodeksi! Budjettikirjan avulla voit helposti ja selkeiden ohjeiden avulla budjetoida taloutesi vuodeksi eteenpäin. Jokaiselle kuukaudelle on oma tyhjä budjettipohja.